Як роблять сигарети? Все про тютюн: сорти, вирощування, сушіння

Історія сигарет Тютюн Характеристики сигарет

Тютюн – це рослина, листя і стебла якого є головним компонентом сигарет, сигар, стіків для нагрівання тютюну та інших тютюнових виробів. Тютюн родом з Південної Америки, але нині його вирощують у більш ніж 30 країнах світу — від Бразилії до Греції, від Туреччини до Китаю.

Для виробництва сигарет використовуються 3 основні види тютюну: Берлі, Вірджинія та Орієнтал. У кожного сорту свій характерний аромат, колір та смак. Їх змішують у різних пропорціях, щоб отримати потрібний смак та міцність.

Види (сорти) тютюну

Тютюн Вірджинія відомий своїм м’яким та солодким смаком. Вірджинія – єдиний сорт тютюну, який використовують не тільки у складі сумішей, але і в чистому вигляді. Висушений тютюновий лист Вірджинії легко впізнати. При сушінні він набуває яскравого золотисто-жовтого кольору.

Тютюн сорту Вірджинія невибагливий і може рости практично в будь-якому відносно теплому кліматі. Найчастіше Вірджинію вирощують в Аргентині, Бразилії, Китаї, Індії, Танзанії та США. 

У сорту Берлі (Берлей) насичений і виразний смак, досить міцний, але з легкими шоколадними нотками. У процесі сушіння тютюновий лист втрачає більшу частину цукру і набуває ще міцнішого “тютюнового” смаку. У висушеного тютюнового листка сорту Берлі з’являється характерний шоколадний колір. Чим довше сушився лист і чим менший в ньому вміст води, тим темнішим буде його колір.

 Більшість світового врожаю тютюну сорту Берлі збирається в Аргентині, Бразилії, Італії, Малаві та США.

 Сорт Орієнтал вирощується у багатьох країнах світу. Тютюновий лист цього виду має м’який аромат із кислинкою. Цей сорт тютюну вирощують у сухому ґрунті. Щоб зберегти вологу, рослина запускає захисний механізм – листя покривається тонким шаром олії, щоб запобігти випаровуванню води. Ці натуральні масла на листі роблять тютюн особливо ароматним.

Листя тютюну Орієнтал містять лише 1% нікотину і вміщують у собі відносно невелику кількість цукру.

 Як виробляються сигарети

Тютюновий лист проходить довгий шлях від самої рослини на плантації до готової сигарети.

Перший етап обробки зібраного тютюну – це сушіння.

Спосіб сушіння тютюну впливає на смак, міцність та аромат. Під час сушіння крохмаль у листі перетворюється на цукор, а сам лист змінює колір та текстуру. Різні сорти тютюну прийнято висушувати різними способами, щоб отримуати різні текстури та смаки тютюну:

  • За допомогою повітря. Листя залишають висихати природним шляхом у спеціальних приміщеннях, що продуваються повітрям при кімнатній температурі. Листя розвішують, щоб збільшити площину контакту листка з повітрям. Найчастіше таким чином сушать тютюн сорту Берлі. Сушіння триває до того моменту, коли лист тютюну стає сухим на дотик і набуває світло-коричневого кольору.
  • Шляхом прогрівання. Листя тютюну розвішують для сушіння в укриттях із спеціальним підігрівом і залишають приблизно на тиждень. Ця технологія висушування дозволяє зберегти природний цукор у рослині. Саме цим способом висушують тютюн Вірджинія. 
  • На відкритому сонці. Листя тютюну вивішують на вулиці і піддають впливу прямих сонячних променів протягом 12-30 днів. Листя, висушені на сонці, зберігають високий вміст цукру.

Другий етап – це сортування. Висушене листя тютюну сортується за якістю, сортами, кольором, походженням. Виходить, що все-таки рекламне кліше “ретельно відібране листя” – це не фігура мови.

Третій етап – очищення. Відсортований за різними категоріями тютюн очищають від піску, частинок ґрунту, пилу, а потім упаковують і доставляють на виробництво.

Четвертий етап – лабораторний аналіз та змішування. Після лабораторного аналізу характеристик кожної партії починається створення так званої мішки (англійською – blend). Тютюнове листя різних сортів і років урожаю змішується в потрібних пропорціях, щоб отримати той самий смак, до якого звикли курці кожної конкретної марки. Чимось це нагадує змішування робусти та арабіки, щоб отримати певний смак кави на виході.

Кінцевий смак та аромат тютюну залежать від багатьох факторів: сорту, умов вирощування (погода, вологість, тип ґрунту) та сушіння тютюну, віку рослини, типу листя. Ці фактори впливають на вміст нікотину в тютюні. Наприклад, молодше листя з верхньої частини тютюнового куща має більш високий вміст нікотину і більш насичений смак.

П’ятий етап – ферментація, соусування. На цьому кроці готові тютюнові суміші просочують спеціальними соусами, які дозволяють зберегти консистенцію і аромат тютюну.

На останньому етапі тютюн подрібнюють до потрібного розміру, загортають у сигаретний папір, кріплять фільтри.

Інші способи вживання тютюну

Сигарети – це не єдиний відомий людству спосіб споживання тютюну. Протягом століть тютюн обробляли та споживали різноманітними методами, включаючи куріння, жування тощо. Кожен із цих способів вживання тютюну вимагає специфічної обробки. Тому звертайте увагу на те, які продукти та з яким тютюном ви купуєте.

  • Дрібно нарізаний тютюн (Fine-cut) – це загальна назва тютюну, який переважно використовується у домашніх тютюнових виробах (самокрутках). У нього зазвичай дрібно нарізане листя (з шириною менше 1,5 мм).
  • Тютюн для трубки. Тютюн для трубок (трубковий тютюн) є сумішшю обробленого і ферментованого тютюну, який зазвичай нарізають на волокна 1-3 мм (крупна нарізка). Такий тютюн набивають у трубку, розпалюють і через мундштук втягують дим тютюну, що горить.
  • Традиційний європейський нюхальний та жувальний тютюн. Жувальний тютюн зазвичай дуже дрібно подрібнюють, підсолоджують і пакують у невеликі пакетики або просто спресовують у невеликі кубики. Для вживання його кладуть за щоку та повільно розсмоктують. Нюхальний тютюн теж дуже дрібно нарізають при виробництві, після чого він проходить кілька етапів ферментації. Виробники також часто можуть додавати в жувальний та нюхальний тютюн різні ароматизатори та добавки (лаванду, гвоздику, жасмин, ром, віскі тощо)
  • Тютюн для кальянів. Тютюнова суміш для кальянів зазвичай складається з подрібненого або рваного листя тютюну. Тютюн для кальяну найчастіше виробляється на основі тютюну Вірджинія та Берлі, рясно змішаних із різними смаковими добавками. По суті смак та аромат кальянної суміші визначається насамперед смаковими добавками та ароматизаторами, а не сортами тютюну.
  • Тютюн для систем нагрівання тютюну. Пристрої для нагрівання тютюну працюють лише зі спеціальними стіками. Тютюн для таких стіків подрібнюють до порошкоподібного стану, просочують гліцерином, пресують та нарізають смужками. Після чого укладають усередину стіків. Така технологія обробки застосовується спеціально для того, щоб при нагріванні стік легко вивільняв тютюновий аерозоль.

Cig-Poshta – офіційні сигарети з безкоштовною доставкою.